divendres, 5 de desembre del 2008

L'edifici pot caure?

Article pel cronica.cat de la setmana. I que em perdone Jordi per l'apropiació d'idees...

La manifestació del passat dissabte a València va ser històrica. Cent mil persones protestant contra l'abandonament de l'educació pública per part del Consell. La frivolitat de d'Educació per la Ciutadania en anglès ha esdevingut una gota massa gran per un got que ja estava molt ple. Aquesta és la primera esquerda seriosa en l'edifici monolític que ha construït el PP al País Valencià. Una esquerda en l'àmbit de l'educació que es podria reproduir en altres serveis públics deixats de la mà de déu, com la sanitat, l'atenció a la dependència, la justícia, els transports...

Dèiem que el PP ha construït un edifici. Enmig d'una conversa molt interessant l'altre dia va sorgir la idea que els populars valencians no tenen un programa de govern, tenen un model de societat que apliquen de forma implacable. Amb els seus propis valors que es plasmen a través d'accions concretes. Fins ara aquest edifici social ha estat ben plantat, amb els ciments sòlidament assentats en un terra de beneficis ràpids fruit d'una economia basada, mai millor dit, en el totxo. El totxo i el bon moment de molts sectors empresarials gràcies a una conjuntura de creixement generalitzat. Això permetia, en certa forma, ignorar l'estat dels serveis públics, donat que una gran part de la població podia recórrer al sector privat. D'aquesta forma els diners públics es destinaven a la política de grans esdeveniments, com la Copa de l'Amèrica o la Fórmula 1, que contribuïen a augmentar la sensació de prosperitat col·lectiva.

Però aquesta prosperitat col·lectiva pot tenir les hores comptades. Ja no hi ha totxo, les empreses estan en serioses dificultats, augmenta l'atur. Els serveis públics tornen a ser necessaris. L'educació, després d'anys de rebre per tots els costats, ha dit prou. S'han mogut els ciments i la primera esquerda és gran. Tot indica que després en vindran d'altres. I no cal ser arquitecte per saber que moltes esquerdes poden fer caure un edifici.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Efectivament, Cento, l'assignatura de Ciutadania, no és més que la gota que fa vessar el got, d'una educació pública maltractada.

Aquest és el missatge que hi ha que fer públic en tots els mitjans.

Miquel